Clicky

Beschrijving: zeepjes maken.

Werkwijze gietzeep

In het kort komt het werken met gietzeep neer op de volgende punten:

 

Het smelten van de zeep

De gietzeep smelt bij ongeveer 65 °C. Voor de kwaliteit van de zeep is het het beste om de zeep niet warmer te maken dan 70 °C . Ook kunnen de gietvormen een temperatuur van meer dan 95 °C niet verdragen. Tenslotte kan extreme oververhitting (meer dan 100 °C) er toe leiden dat de zeep in brand vliegt! Dit hebben wij nog niet meegemaakt!

AU BAIN MARIE

Om al deze nare dingen te voorkomen kan je de zeep het beste op een waterbad smelten. Die methode heet ook wel au bain Marie. Er zijn speciale waterbaden in de handel, maar het is heel eenvoudig om een waterbad te improviseren.

Op het vuur zet je een grote pan met een paar centimeter water. Hierin zet je een kleinere pan, of bijvoorbeeld een vuurvaste maatbeker. De gietzeep snijd je in kleine blokken en doe je in de droge binnenste pan.

Het water in de onderste pan kan niet warmer worden dan 100 °C, dan kookt het. Hierdoor kan de inhoud van de binnenste pan ook niet warmer worden dan 100 °C.

Terwijl de zeep smelt kan je deze het beste goed roeren met een metalen lepel. Als de zeep bijna gesmolten is doe je het gas of je elektrische fornuis uit.

MAGNETRON

Ook een goede methode is de zeep in blokjes te snijden, in een maatbeker te doen en dan kort durend in de magnetron te doen op een lage stand, niet hoger dan 600 watt dan even te proberen hoe lang het nodig heeft, maar gemiddeld 1.5 tot 3 minuten.

Anders even doorroeren en nog een minuut smelten. De maatbeker niet te vol doen, maximaal 300 gram per maatbeker.

 

Kleur en geur toevoegen

Je kunt als je transparante of witte zeep hebt zelf kleur en geur toevoegen. Je hebt van beiden zeer weinig nodig. Een paar druppels geconcentreerde kleurstof zijn al genoeg om de zeep te kleuren. Dit zelfde geldt voor de geurolie, ook hier zijn enkele druppels genoeg. Goed roeren en dan zal alles evenredig verdeeld zijn. (Let op Kleding+Kleurstof=Niet Goed)

Wij gebruiken sterk geconcentreerde kleurstoffen en deze maken wij zelf van pure kleurstof, dit betekend dat je voor het gieten nog wel even goed moet schudden. En nogmaals voorzichtig met je kleren, tenzij je altijd al een ultramarijn blauwe trui had willen hebben of een roze T-shirt.

Ditzelfde geldt ook voor onze geur oliën, aangezien deze geuren op basis van olie zijn is het goed om deze ook voor het gebruik even goed te schudden. 10 druppels is genoeg voor 100 a 200 gram zeep. Tijdens het dagelijkse gebruik van de zeep komt de geur los van de olie door de reactie met het water. Dit geldt ook als u zeepkettingen maakt, dan moet u minimaal 1 keer per maand even de zeep nat maken.

 

Het gieten van de zeep

Als de zeep gesmolten is kan je de zeep gieten. Als je er zeker van wilt zijn dat de zeep niet te heet is kan je het beste een geschikte thermometer gebruiken. Wacht tot de temperatuur onder de 70 °C is, de meeste vormen kunnen daar tegen. Je kan ook vormen van metaal gebruiken, al loop je bij aluminium vormen het risico dat ze dof worden en dat er een grauw laagje op de zeep wordt afgezet.

Aangezien niet iedereen een thermometer heeft, kun ook even wachten tot dat de zeep licht stroperig van je lepel loopt, dan is de temperatuur geschikt

om te gieten.

 

Laat de zeep in de vormpjes afkoelen en haal ze er dan uit

Tenslotte moet je wachten tot de zeep is afgekoeld en gestold. Dat duurt een klein uurtje, tenzij je hele dikke lagen zeep hebt gegoten. Als de zeep hard is kan je deze uit de vorm halen. Soms is dat lastig, maar dan kan je de zeep een tijdje in de koelkast leggen, meestal lukt het dan wel.

De vormpjes die bijgeleverd zijn bij de feest pakketten kunnen na 20 a 25 minuten uit hun vorm verwijderd worden, ze zijn dan nog wat zacht maar na een uur zijns hard. Dit als het feestje ten einde loopt maar de zeep nog niet echt hard is. Dit is ook niet slecht voor de zeep.

Als laatste moet je de zeep in plastic luchtdicht verpakken in de bijgeleverd zakjes. Gietzeep kan vocht aantrekken, soms staan de druppels op je zeep als ze in een vochtige omgeving bewaard worden. Indy en ik gebruiken alleen de beste kwaliteit gietzeep en die is bijna zweetvrij.

Let op!! Onder bepaalde omstandigheden kan zelfs een zweetvrije zeep gaan zweten. Bijvoorbeeld door gebruik van geuroliën of kleurstoffen van een ander merk of leverancier. Daarom kunnen we hier geen 100% garantie op geven.

 

Het gieten van een klein zeepje in een grotere zeep (optioneel)

Als de zeepjes na 20 a 25 minuten uit hun vorm komen en nog wat warm zijn, leg ze dan even in de koelkast. Dan neem je de ´ingiet´ mal en daar giet je eerst een dun laagje (0,5cm) transparante zeep in de vormen van de mall. Dit om te voorkomen dat je kleine zeepje niet helemaal goed in gesloten is. Je moet dan even 5 minuten wachten tot dat dit laagje goed hard is.

Dan leg je het kleine zeepje met de bovenkant naar beneden, omdat als de zeep uit de mal komt de bovenkant de onderkant is geworden.

Dan smelt je de rest van de transparante zeep. Als de zeep gesmolten is wacht je totdat er een heel dun vliesje op de zeep komt, dan even doorroeren en gieten in de mallen en over de kleine zeepjes. Dit wachten is belangrijk om te voorkomen dat het kleine zeepje smelt en je dan wat kleurstof in de transparante zeep krijgt.

 

Veel zeep plezier!!

www.zeepjesmaken.nl

www.kadozeepjes.nl

Er zijn geen producten in deze categorie.
Design: Shoptrading